keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Tavoite

1. RAVINTO
Riittävästi ja monipuolisesti puhdasta luonnollista ravintoa eli kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, kananmunia ja luonnollisia rasvoja. Kielto- / välttämislistalta löytyy sokeri kaikissa paholaisen muodoissaan sekä teolliset tuotteet, kuten einekset ja snacksit. Pätkäpaastoa illasta lounasaikaan eli n. klo 19-11. Kunnollisia ruoka-annoksia lounaalla ja illallisella jatkuvan napostelun sijaan.

2. TREENI
Kuntosalilla olisi tarkoitus käydä kolmesti viikossa rautaa liikuttelemassa. Koripalloa vähintään kerran viikossa ja muuta urheilua mahdollisuuksien mukaan. Auto jääköön talliin pölyä keräämään ja polkupyörällä olisi tarkoitus hoitaa kaikki mahdolliset siirtymiset.

3. LEPO
Nukkuminen ensisijaisena haasteena iltatreenien, HBO:n ja jalkapallopelien paineessa. Samalla keskittymistä lihashuoltoon sekä stressin ja kiireen vähentämiseen.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Päiväkirja

1. MUUTOS
Tärkeimpiä teesejä on jo tullut kirjattua ja samojen aiheiden kierrättäminen on turhaa, joten blogi vaihtaa hetkeksi vähän päiväkirjamaisempaan muotoon.

2. TAVOITE
Oma kesäkuntoprojekti vaatii viimeisen rutistuksen ja päiväraporttien kirjaaminen voisi saada aikaa vastuullisuutta.

3. AIHEET
Kolmen aiheen ympärillä mennään eli ravinto, treeni ja lepo. Seuraavassa postauksessa sitten tarkemmin, mihin kussakin osa-alueessa keskitytään.



lauantai 12. huhtikuuta 2014

Evakko

1. VALLOITUS
Vihollisen sissipartio teki yllättävän maihinnousun perjantai-iltana. Valkoviinilasien ääreen kerääntyneen valloittajajoukon hämäräperäisistä puheista paljastui tämän olleen vain alkusoittoa Operaatio Naistenillalle.

2. MATKA
Vähemmistökansan edustajana tiesin ainoan vaihtoehtoni olevan pako. Lapset mukaan ja pyörän selkään. Mukaan otettiin vain kaikkein välttämättömin eli vaatteita ja matkasänky sekä puhelin tilanteesta raportointia varten.

3. TURVA
Uuvuttavan matkan jälkeen saavuimme mummolaan, josta löysimme majapaikan ja ruokaa. Onnellisesti turvassa, mutta toiveissa elää vielä kaukainen haave paluusta kotiin tilanteen rauhoituttua.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Pyörähuolto

1. PESU
Huuhtaise irtoliat pois, ettei hiekka ja muta pilaa kaunista maalipintaa tai tunkeudu koneistoon.

2. RASVAT
Öljyä kaikkiin kohtiin, missä metalli hankaa metallia vasten eli renkaan navat, polkimen akselit, ketjut ja rattaat.

3. RENKAAT
Renkaisiin ilmaa riittävästi, jotta pyörä rullaa pehmeästi. Oikeat renkaanpaineet parantavat myös ajo-ominaisuuksia ja lisäävät turvallisuutta.


keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Sauna

1. PUU
Oikea sauna lämpiää puulla. Tulenliekkien antama tunnelma ja tuoksu luovat aidon saunatunnelman.

2. LÄMPÖ
Löylyjen kuumuus ja vesihöyry rentouttavat lihakset ja mielen. Upea hetki rentoutua päivän aherruksen jälkeen.

3. OLUT
Lauteilla hikoilun aiheuttama nestehukka kannattaa korjata löylyn jälkeisellä saunajuomalla. Olut on tähän erinomainen valinta.

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Aurinko

1. AAMU
Auringonvalo heti aamusta saa elimistön hereille luonnollisella tavalla. Aamulenkki kävellen tai pyöräillen on tähän mainio tapa.

2. D-VITAMIINI
D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää hyvinvoinnille ja ehkäisee mahdollisesti jopa monia tauteja. Kesäaikaan d-vitamiinia ei kuitenkaan tarvitse ottaa purkista, sillä elimistö pystyy tuottamaan sitä itse, kunhan saa riittävästi auringonvaloa iholle. 

3. KOHTUUS
Ihon ruskettuminen on normaali adaptaatio auringon säteilylle. Iho ei kuitenkaan saa palaa, joten aloita auringonotto varovaisesti erityisesti keväällä. Kesän mittaan iho kestääkin jo enemmän, mutta kasvata auringonoton määrää maltillisesti. Aurinkorasvoilla voi ihon palamista ehkäistä, mutta parempi tapa on muistaa kohtuus myös auringonpalvonnassa.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

HBO

1. GAME OF THRONES
Nyt saa talvi taas tulla. Valtaisa hahmogalleria ja monimutkainen juonikyhäelmä, joka tuntuu kehittyvän kohti huikeaa välienselvitystä. Hieno sekoitus historiaa ja fantasiaa. Erikoismaininta pikkumies Peter Dinklagen loistaville puheenlahjoille.
 
2. VIKINGS
Oikeita historian viikinkihahmoja omine rituaaleineen ja elämänkatsomuksineen. Suosikkihahmo Gustaf Skarsgårdin näyttelemä mystinen ja riivattu Floki.
 
3. BATTLESTAR GALACTICA
Scifisarjojen klassikko. Hienoa henkilödraamaa ilman turhaa herkistelyä ja yllättävän syvällinen katsaus inhimillisyyden ytimeen sekä elämän tarkoitukseen. Amiraali Lee Adama, hieno suoraselkäinen mies, joka pitää kiinni periaatteistaan vaikeissakin tilanteissa.
 
 

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kolesteroli

1. PROPAGANDA
Kolesteroli on tappava myrkky ja jos kokonaiskolesteroliarvo kertoo kuinka nopeasti se sinut tappaa. Yli viiden oleva lukema kertoo sinun olevan riskiryhmässä, mutta onneksi statiinilääkkeet pelastavat. Nuo miljardibisnekseksi kasvaneet ihmelääkkeet, joita ottamalla kokonaiskolesteroli saadaan laskemaan. On jopa ehdotettu, että statiineja tulisi antaa kaikille varttuneessa iässä riskiryhmästä riippumatta. Punainen liha, kananmunat ja tyydyttyneet rasvat ovat suurimmat syyt kolesterolin nousuun.

2. TOTUUS
Kolesteroli on välttämätöntä kudosten toiminnalle ja elämälle. Elimistö voi tuottaa kolesterolia itse tai saada sitä ravinnosta, mutta joka tapauksessa elimistö pyrkii tasaamaan kolesterolin autonomisesti sopivalle tasolle. Ravinnosta saatu kolesteroli ei siis vaikuta niin suoraan kolesteroliin kuin on väitetty, eikä ole syytä välttää yksittäisiä ravintoaineita pelkästään niiden kolesterolipitoisuuden vuoksi. Kolesterolia on itse asiassa kahta tyyppiä (HDL ja LDL) ja näiden suhde on tärkeämpi mittari kuin kokonaiskolesteroliarvo. Korkea HDL ja matala LDL on tavoiteltava tilanne. Kokonaiskolesterolin tavoiteltava arvo viisi ei kuitenkaan perustu ei kuitenkaan perustu mihinkään todelliseen, vaan on täysin keksitty arvo. Statiinilääkkeiden kolesterolia alentava vaikutus ei myöskään vaikuta kuolleisuuteen vaikka kolesteroliarvo aleneekin. Statiinlääkkeillä on myös vakavia sivuvaikutuksia, kuten väsymys, lihaskipu, maksa- ja munuaisvauriot sekä psyykkiset oireet, joita lääketeollisuus pyrkii voimakkaasti vähättelemään.

3. SUOSITUS
Selvitä tarkempi verenkuva, äläkä tyydy pelkkään kokonaiskolesterolimittaukseen. Testissä tulisi näkyä ainakin HDL-LDL -suhde ja triglyseridiarvo. Kokeile parantaa kolesteroliarvojasi luonnollisesti ennen statiinlääkityksen aloittamista. Lopeta tupakointi, syö puhdasta luonnollista ruokaa, vähennä stressiä, nuku hyvin ja liiku säännöllisesti. Selvitä asioita itse ja tutustu aiheeseen muutenkin kuin lääketeollisuuden maksamien tutkimusten ja esitteiden kautta. 

Disclaimer: En ole lääkäri, eikä minulla ole valkoista takkia. Minulle ei myöskään mikään lääkefirma maksa rahaa, eikä tarjoa ilmaisia seminaarimatkoja. En ota vastuuta mitä sinulle käy, jos kuuntelet lääkärisi tai minun ohjeita. Sinä otat ihan itse vastuun omasta elämästäsi ja päätöksistäsi. Mutta selvitä nyt kuitenkin vähän asioita, ennen kuin ne päätöksesi teet.


lauantai 5. huhtikuuta 2014

Vapaus

1. AUTO
Henkilöauto oli kauan aikaa vapauden symboli. Vapaus liikkua oman tahdon mukaan minne haluaa. Tuosta vapaudesta on tullut monelle kuitenkin vankila. Osamaksut, verot, korjaukset, ruuhkat, työmatkat ja kiire tuovat nykyään enemmän stressiä kuin vapauden tunnetta. Moni nuori kaupunkilainen valitseekin nykyään mieluummin autottoman elämän ja liikkuu pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

2. ÄLYPUHELIN
Mahdollisuus olla aina tavoitettavissa ja päästä käsiksi kaikkeen maailman tietoon missä vain ja milloin vain. Vapaana kaikista ajan ja paikan kahleista. Nykyajan statussymboli onkin älypuhelin. Vapautta se ei kuitenkaan tuo, vaan orjuuden. Puhelin tarttuu käteen jokaisen piippauksen seurauksena; sähköposti, viesti, päivitys, tykkäys, hälytys, akku loppu. Ja usein myös ilman piippausta pelosta, ettei vaan jotain tule missattua.  Jopa satoja kertoja päivän aikana.  

3. RAUHA
Ihmisen keskittymiskyky on kuitenkin rajallinen. Jatkuvat ärsykkeet vievät huomion kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Saati sitten, että olisi aikaa omien tuntemusten harkitsemiseen tai mietiskelyyn. Vapaus tarkoittaa rauhaa tehdä sitä mitä oikeasti haluaa. Vaistonvarainen ärsykkeisiin reagointi ei siihen anna mahdollisuutta. Pysähdy ja sulje ulos ulkoiset ärsykkeet. Lähde ulos kävelylle ja jätä puhelin kotiin. Meditoi. Anna itsellesi oikeasti hetki omaa aikaa.  


perjantai 4. huhtikuuta 2014

Huijausateria

Yltiöterveellisen elämäntavan vastapainoksi tarvitaan välillä mässäilyä. Tässä parhaat vaihtoehdot.

1. NACHOPIZZA
Levitellään pussillinen maissilastuja uunipellille. Päälle vapaavalintaiset "pizzatäytteet" oman maun mukaan. Jauheliha, kasvikset, herkkusienet, sipuli, valkosipuli jne. Purkillinen salsaa ensin täytteiden päälle ja sitten purkillinen juustodippiä kuorrutukseksi (Old El Paso Cheese & Red Pepper Dip). Uuniin parisataa astetta sen aikaa, että saa vähän väriä pintaan (n. 15 min). Oikeaoppinen syöntitapa käsin lastuilla lapioimalla.

2. MUTAKAKKU
200g tummaa suklaata, 200g voita, viisi kananmunaa. Sulatus, munat sekaan, vatkaus, vuokaan, 10 minuuttia 200 asteessa ja valmis. Tarkempi hifistelyversio löytyy tuolta:
http://monkeyfood.net/2011/01/27/monkey-luck-paleo-mudcake/

3. AIVANSAMA
Jos kyseessä on oikeasti harvinainen herkuttelu ja ruokavalio on muuten kunnossa, niin aivan totaalisen sama, mitä sitä tulee vedettyä kerran kuussa tai viikossa. Syö mitä ikinä mieli tekee yhden aterian verran. Lyhyt paasto mässäilyn jälkeen ja paluu takaisin ruotuun hyvällä omatunnolla.


torstai 3. huhtikuuta 2014

Aika

1. MENNEISYYS
Jo menneet tapahtumat ovat jo historiaa ja muistoja ihmisten mielissä. Säilytä kauniit muistot, opi virheistä ja unohda turhuudet. Älä jää muistojen vangiksi, äläkä anna niiden hallita elämääsi. Päästä irti ja kohtaa tuleva ilman aikaisemmista tapahtumista kumpuavia ennakkoluuloja tai pelkoja.
 
2. TULEVAISUUS
Suunnitelmia tulevaisuuden varalle tulee olla. Älä kuitenkaan jää odottamaan jotain epämääräistä tulevaisuuden hetkeä, jolloin kaikki on paremmin ja pääset tekemään mitä haluat. Sitä odottaessa menee monta hienoa hetkeä ohi. 
 
3. NYKYHETKI
Kaikki on tässä ja nyt. Keskity siihen. Pysähdy ja seuraa ympäristöäsi. Jos olet jonkun seurassa, katso häntä silmiin, kysy ja kuuntele. Anna tälle hetkelle täysi keskittymisesi. 

 

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Alastomuus

1. LUONTO
Alastomana tähän maailmaan on synnytty. Vailla rihman kiertämää ja siveellisyyden tunnetta. Täydelliseksi kehittyneinä miljoonien vuosien luonnollisen valinnan kautta. Vain terveimmät, vahvimmat ja kauneimmat ovat tänne asti selvinneet ja valikoituneet.

2. HÄPEÄ
Yhteiskunta tuomitsee vapaan ihopinnan. Erityisesti, jos sen esittelijä ei täytä alati vaihtuvan kauneuskuvan täydellisyyttä. Arvostelulla, epäedullisilla vertailuilla ja saavuttamattomilla ihanteilla luodaan riittämättömyyden tunne ja häpeän ilmapiiri. Näitä tunteita vaatteilla pyritään peittämään ja viemään huomio pois ihmisestä niiden sisällä.

3. VAPAUS
Lapsi karkaa vaipan pukijalta riehakkaaseen voitonjuoksuun ympäri pihamaan. Moni nuori on kokenut viuhahduksen tuoman tunneryöpyn. Ihminen muuttuu luonnollisesti elämänkaaren aikana ja samalla kertyy myös häpeäkuorma jokaisesta itsetyytymättömyyden tunteen hetkestä. Kohtaa itsesi peilin edessä ja hyväksy oma kehosi. Tämän jälkeen olet valmis kohtaamaan muut vahvan itsetunnon kanssa ja toivottavasti keskittymään johonkin muuhunkin kuin pelkkään ulkokuoreen.


tiistai 1. huhtikuuta 2014

Lihaskasvu

1. RASITUS
Lihas reagoi rasitukseen ja voimaharjoittelu raskailla painoilla on paras tapa saada rasitusta aikaan. Kroppa sopeutuu kuormitukseen lisäämällä lihasta. Kehityksen jatkuminen vaatii voimaharjoittelussa kasvavaa kuormaa eli suurempia painoja tai toistomääriä.
 
2. RAVINTO
Syö riittävästi, jotta elimistöllä on tarpeeksi energiaa ja rakennusaineita lihasten kasvattamiseen. Huolehdi riittävästä proteiinin saannista ja monipuolisesta ruokavaliosta. Pyri syömään treenipäivänä enemmän ja lepopäivinä kevyemmin.

3. LEPO
Lihas kasvaa levossa. Lihaksen rasitus antaa signaalin, ravinto mahdollistaa sen, mutta vasta levon aikana elimistö pystyy korjaamaan voimaharjoittelun aiheuttamia mikrovaurioita ja kasvattamaan uutta lihasta. Eli unta palloon ja paljon.



sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Elämänasenne

On olemassa kolmenlaisia ihmisiä. Niitä jotka osaavat laskea ja niitä jotka eivät.

1. PESSIMISTI
Pessimistillä oli tänään huono päivä, kuten aina. Pessimistiä lohduttaa ainoastaan tieto, että asiat tulevat olemaan huomenna vielä huonommin. Turha tässä mitään on yrittää, ei se kuitenkaan mitään auta. Todennäköisesti vaan pahentaa asiaa. Älä hymyile minulle, tuo mielisairaus näyttää tarttuvalta.

2. OPTIMISTI
Optimisti haluaa nähdä joka tilanteessa jotain hyvää ja uskoa maailman olevan oikeasti kiva paikka. Kun vaan jaksaa odottaa, niin kaikki paranee itsestään. Tämän mielialan ylläpitäminen on haastavaa maassa, jossa valtaosa kansasta kuuluu edeltävään kategoriaan, aurinko ei paista ja radiossa soi Yö.

3. REALISTI
Realistiksi kutsuu itseään se osa väestöstä, joka tietää voivansa vaikuttaa omaan elämäänsä. He tunnustavat rehellisesti vallitsevan tilanteen, valitsevat toisen kohtalon, tekevät aktiivisesti töitä asioiden eteen ja luovat oman tulevaisuutensa. Ennusteilla on tapana toteuttaa itse itsensä. Kuvittele epäonnen seuraavan sinua, niin varmasti löydät elämästäsi jonkun pienen asian, joka voi tuhota kaikki mahdollisuutesi parempaan elämään. Visualisoi itsesi oman elämäsi valtiaana, jota mikään ei voi pysäyttää, niin suurikin vastoinkäyminen ovat vain karaistava haaste vääjäämättömällä matkallasi onnelliseen elämään.

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Laihdutusjuomat

Juomat ovat nesteytystä varten, eivät ruoaksi. Älä juo kaloreitasi.

1. TARPEELLISET
Vesi - elämän eliksiiri, juo riittävästi.

2. HYÖDYLLISET
Tee - antioksidantteja ja terveysvaikutuksia.
Kahvi - piristystä.
Alkoholi - kohtuudella.

3. HAITALLISET
Mehu - syö hedelmät ja marjat mieluummin kokonaisina.
Maito - lehmänmaito kuuluu vasikoille, ei ihmisille.
Sokerijuomat - tyhjää energiaa.
Keinomakeutetut juomat - sekoittaa elimistön toimintaa, mahdollisesti syöpää aiheuttavia.


perjantai 28. maaliskuuta 2014

Laihdutusruoka

Laihtua voi vain syömällä vähemmän kuin kuluttaa. Syömällä et siis voi laihtua, ainoastaan syömättömyydellä. Paastota ei kuitenkaan voi loputtomiin, vaan jossain välissä sitä on kuitenkin taas syötävä. Tässä vinkit milloin ja mitä.

1. RUOKA-AIKA
Unohda elintarviketeollisuuden masinoima ja lobbaama paljon pieniä "aterioita" päivässä -mantra. Se on luotu vain, jotta ihmisille saataisiin helpommin myytyä teollisesti tuotettuja valmisaterioita ja -välipaloja, jotka ovat luoneet miljardivoitot elintarviketehtaille ja kasvavan lihavuusepidemian. Jatkuvan napostelun sijaan syö kunnon aterioita, jotka on valmistettu puhtaista luonnon raaka-aineista. Syö silloin, kun on nälkä.

2. VÄLTÄ
Sokeri, kaikissa muodoissaan. Ihan oikeasti, lopeta sen käyttö. Vähennä tai poista ruokavaliostasi kaikki mikä saapuu tehtaasta tai sisältää tuoteselosteen, jossa on enemmän kuin yksi raaka-aine. Jätä pois einekset, valmisateriat ja roskaruoka.

3. SUOSI
Kaikkea mitä luonto tarjoaa. Syö monipuolisesti kasviksia, vihanneksia, marjoja hedelmiä, lihaa, kalaa, kananmunia, sieniä ja pähkinöitä. Suosi kotimaisia kasviksia ja marjoja satokauden mukaan tuontihedelmien sijaan. Käytä luonnollisia rasvoja kuten voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa ruoanlaitossa. 

torstai 27. maaliskuuta 2014

Laihdutusliikunta

1. ENEMMÄN
Liiku enemmän, niin laihdut. Tämä väite on kuultu niin monta kertaa, että tottahan sen on oltava. Tutkimuksissakin on havaittu yhteys, että lihavat ihmiset liikkuvat vähemmän kuin laihat. Eli lisäämällä liikuntaa laihdut, helppo homma. Tai siis olisi, ellet joutuisi syömään enemmän, jotta jaksat suoriutua tästä lisääntyneen liikunnan tuomasta kuormituksesta.

2. KIERRE
Ylipainoiset ihmiset liikkuvat vöhemmän kuin laihat. Tämä on toisaalta ihan ymmärrettävää, koska kymmenenkin liikakilon kanssa urheileminen ei ole mukavaa itselle tai nivelille. Tätä voi jokainen kokeilla vaikka juoksulenkillä raskas reppu selässä tai vatsapuolella. Jospa lihavat liikkuvat vähemmän -yhteys selittyisikin ensin tulleilla liikakiloilla, joilla on liikuntaa rajoittava vaikutus. Tällöin voitaisiin tulkita lihavuuden aiheuttavan liikkumattomuutta, eikä päinvastoin.

3. RATKAISU
Tulkinnan kääntyessä ylösalaisin samoin käy myös ohjeistukselle. Liiku enemmän laihtuaksesi muuttuukin ohjeeksi laihdu enemmän liikkuaksesi. Tällöin ratkaisua laihtumiseen ei tulisi hakea ensisijaiseti liikunnan kautta, vaan nähdä laihtuminen lisääntyneen liikunnan mahdollistajana. Tämä auttaa toki myös laihtumisprosessissa, mutta ei ole siinä pääasiallinen tekijä. 

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Kehysriihi

1. LEIKKAUS
Lapsilisät, perusopetus, työttömyysturva, asuntolainen korkovähennysoikeus, sairausvakuutusmenot, lääkekorvaukset, kehitysyhteistyö, investointi- ja kehittämishankkeet, EU-ohjelmat, KEL- ja TyEL-indeksikorotukset, väylärahoitukset, rakennusten korjausavustukset, ympäristöhuoltohankkeet, energiaverotuet, valtion palkkaliukuma ja toimintamenot, tuontiautojen veroalennus.

2. KOROTUS
Ansiotuloverotus, työmatkakustannusten omavastuuosuus, pääomatulojen verotus, perintö- ja lahjaverotus, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, kiinteistöverot, energiaverotus, polttoaineiden verotus, nestekaasun vero, ajoneuvovero, tupakkavero.

3. KYYKYTYS
"Sellaista suomalaista ei olekaan, joka ei joutuisi talkoisiin mukaan, niin minä kuin kaikki muutkin." - Jyrki Katainen

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Venyttely

1. LÄMMITTELY
Perinteiset staattiset venytykset ovat turhia lämmittelyn yhteydessä. Pitkät venytykset ennen harjoitusta ovat jopa haitallisia, sillä ne vähentävät lihasten maksimaalista voimantuottoa. Tee lämmittelyksi sen sijaan dynaamisia venytyksiä, kuten askelkyykkyjä, jalan heilautuksia, käsien pyörityksiä ja vartalon kertoja. Tee liikkeet rauhallisesti ja kontrolloidusti. Käy läpi tulevassa harjoituksessa treenattavien liikkeiden täydet liikeradat.
 
2. PALAUTUMINEN
Harjoituksen jälkeinen venyttely auttaa palautumisessa. Tee venytykset rauhallisesti, ei pomputtamista tai repimistä. Venytysten kesto parikymmentä sekuntia. Jos siirrät venyttelyn myöhemmäksi treenin jälkeen, niin muista kevyt lämmittely. Älä ikinä venytä kylmiä lihaksia.
 
3. LIIKKUVUUS
Liikkuvuuden parantaminen vaatii erillistä siihen tähtäävä harjoittelua ja pitkiä venytyksiä. Pitkien venyttelytuokioden lisäksi kannattaa kokeilla esim. joogaa tai pilatesta. Keskity venytettävään lihakseen ja tuntemuksiin. Venytyksen tulee tuntua, mutta se ei saa aiheuttaa kipua. Käytä venyttelyssä enemmän aikaa niihin paikkoihin, joissa liikkuvuus on rajallista tai tuntuvat tavallista aremmilta.

 

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Paasto

1. RASVA
Ihminen on kehittynyt selviämään monissa olosuhteissa. Aikoina, jolloin ravintoa on paljon tarjolla, sitä varastoituu kehoon rasvana. Vähäisemmän ravinnonsaannin aikana elimistö pystyy vapauttamaan rasvasoluja elimistön käyttöön lisäravinnoksi. Tämä luonnollisesti kehittynyt mekanismi on tuhottu "syö muutaman tunnin välein pieniä aterioita" -dogmalla. Elimistö on jatkuvasti kylläisessä tilassa ruoansulatuksen toimiessa, eikä pääse ikinä luonnolliseen paastotilaan. Jos haluat laihtua, se tapahtuu ainoastaan paastoamalla.

2. NÄLKÄ
Kuinka moni tietää, miltä nälkä oikeasti tuntuu? Pikaiseen välipalaan tartutaan hetken mielijohteesta kellonajan, sosiaaliseen paineen tai mielihalujen johdosta. Harvoin syynä on todellinen nälkä. Jano, verensokerin lasku tai ravintoainepuutos voi tuoda oireita, jotka mielellään tulkitaan näläksi. Juo lasi vettä, liiku tai seuraa olotilaasi hetken verran. Et tule kuolemaan energianpuutteeseen ihan heti.

3. LOPETUS 
Paaston suositeltava kesto on 12-36 tuntia. Päivittäin toistuva pätkäpaasto voi kestää 16 tuntia, jolloin päivän ruoat nautitaan kahdeksan tunnin syömisikkunan aikana. Tai ajoita paaston lopetus oman kehon nälkäsignaalien mukaan, älä kellon. Aloita kasviksilla ja syö luonnollista ruokaa. Vältä roskaruokaa, ahmimista ja ylensyöntiä. Syö hitaasti ja nauti, sillä ruoka tuskin on koskaan maistunut niin hyvältä. Nälkä on paras mauste.


sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Treeni

Omaa kuntoaan voi harjoittaa monella tavalla. Tässä turvallisimmat, tehokkaimmat ja varmimmat treenimenetelmät.

1. KÄVELY
Kävely on helpoin ja turvallisin tapa kehittää peruskuntoa. Et tarvitse mitään erikoisvälineitä tai olosuhteita. Ei juoksemisesta aiheutuvia rasitusvammoja, ei ryhmäliikuntatunnin ahdistusta tai pitkäkestoisen kovan treenin aiheuttamaa stressireaktiota. Parhaan hyödyn kävelylenkistä saat, kun suuntaat askeleesi metsäpoluille asfalttiviidakon sijaan ja otat kaverin myös mukaan juttuseuraksi. Mielellään joka päivä.

2. KUNTOSALI
Lihasvoima on kaiken työnteon edellytys. Myös urheilussa lajista riippumatta lihasvoimasta on hyötyä. Ilman voimaa emme pysty liikuttamaan omaa kehoamme saati sitten muita esineitä ostoskasseista pesukoneisiin. Kuntosaliharjoittelu kannattaa suorittaa laitteiden sijaan vapailla painoilla , koska silloin kehität lihasten lisäksi tasapainoa, niveliä, tukirankaa ja liikkuvuutta. Keskity toiminnallisiin koko kehon liikkeisiin. Kuntosalille, mars! Kaksi tai kolme kertaa viikossa.

3. INTERVALLI
Kestävyyskunto nousee nopeiten intervalliharjoittelulla. Tasavauhtisen juoksun sijaan kokeile lämmittelyn jälkeen muutamia täysitehoista juoksuspurttia ylämäkeen tai tasamaalla. Kävele välissä tasaaksesi pulssia ennen seuraavaa spurttia. Kunnon kohotessa lisää spurttien määrää ja kestoa. Tällainen treeni on hyvin rasittava, joten yksikin kerta viikossa ja vartin verran riittää.

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Musiikki

1. SANAT
Laulun sanat ovat runo. Sanoma, joka halutaan välittää kuulijalle. "Ja ulkona kesäyö satoi kasvoille kyyneleitä" kertoo herkästä menetyksestä toipumisen hetkestä. "Boom-kah" tappaa aivosoluja.

2. SOITTO
Sanojen ympärille rakennettu soitto kuljettaa sanoman eteenpäin. Se luo niiden ympärille oman pienen maailman, jossa sanoilla voi olla oma maaginen merkityksensä. Erilliset soittimet ja yksittäiset soinnut nivoutuvat yhteen ja luovat ehyen jatkumon. Onnistuneessa yhdistelmässä on usein käytetty mm. kitaraa, rumpuja ja koskerussoittimia. Myös katuporaa, sahaa ja nahkahanuria on musiikissa yhdistelty, mutta harvemmin suurempaa menestystä saavuttaneissa taideteoksissa.

3. TULKINTA
Soittajat luovat musiikin, mutta se herää henkiin vasta kohdatessaa kuulijan. Musiikin kuuntelija tulkitsee sanat ja soiton omien kokemustensa ja mieltymystensä kautta. Musiikki vahvistaa kuulijan tunteita ja olotilaa tai ohjaa niitä kohti musiikin tunnelmaa. Ehkä juuri tämän vuoksi hevimetalli ja melankolia kulkee käsi kädessä härmäläisessä kansassa.


Tapa

Ihminen on tapojensa orja. Hallitsemalla tapojasi, voit ottaa hallintaan koko elämäsi.

1. ALOITUS
Valitse yksi tapa, jonka uskot parantavan elämääsi ja vievän kohti omia  tavoitteitasi. Tee se nyt heti. Ei huomenna, ei ensi viikolla, vaan juuri nyt, kun luet tätä tekstiä. Älä välitä kuinka paljon sitä teet, vaikka edes minuutin verran. Se riittää, kunhan voit sanoa aloittaneesi.

2. TOISTO
Tee sama asia huomenna. Ja seuraavana päivänä. Ja seuraavana. Joka ikinen päivä. Lisää uuteen tapaan käyttämääsi aikaa hiljakseen. Kirjaa kalenteriin rasti jokaisen päivän kohdalle suorituksen jälkeen tai kerro siitä kaverille.

3. ONNISTUMINEN
Jossain välissä tulee hetki, jolloin yksi päivä jää välistä.  Tämä on valinnan aika. Joko lopetat ja annat kaiken valua hukkaan tai hyppäät takaisin hevosen selkään. Älä ikinä missaa kahta peräkkäistä päivää. Riittävästi asiaa toistettuasi uusi tapa muodostuu osaksi uutta päivärutiiniasi ja elämääsi. Tällöin olet valmis palaamaan kohtaan 1 ja valitsemaan seuraavan opeteltavan tavan.



perjantai 21. maaliskuuta 2014

Minimalismi

1. AIKA
Aikaa ei lisää saa, mutta kukin voi valita mihin sen käyttää. Pysähdy hetkeksi ja mieti, mitä haluaisit tehdä juuri sillä hetkellä. Lopeta pakonomainen suorittaminen ja tehtävästä toiseen hyppiminen. Ei ole häpeä olla hetki aloillaan ilman muita häiriötekijöitä vain omien ajatusten kanssa  ja kohdata ne. Monesti näistä hetkistä löytyy ratkaisu niihin ongelmiin, jotka alitajuisesti jäytävät takaraivossa ja hoputtavat jatkamaan oravanpyörässä kiihtyvällä vauhdilla.
 
2. TAVARA
Sinä et omista tavaroitasi, ne omistavat sinut. Jokainen haalimasi esine on vienyt sinulta aikaa, rahaa ja vaivaa hankkia. Siksi niistä on niin vaikea luopua, vaikka niiden käyttökelpoisuus ja kauneus ovat jo kauan sitten kadonneet. Tavaroiden säilöminen, siivous, korjaus ja uusiminen kuluttavat yhä voimavarojasi. Keräämäsi omaisuus estää sinua muuttamasta, matkustamasta ja toteuttamasta haaveitasi. Luopumalla turhasta tavarasta ja sen hankkimisesta  saat aikaa, rahaa ja energiaa kaikkeen mitä todella haluat.
 
3. FOKUS
Voit yrittää tehdä montaa asiaa yhtä aikaa ja saada aikaan jälleen yhden touhuamiseen kulutetun päivän. Tai voit keskittyä tekemään yhtä asiaa täydellisesti ja luoda mestariteoksen. Karsimalla kaiken ylimääräisen pois, jäljelle jää vain tärkein. Kun olet intohimosi löytänyt, anna sille kaikkesi ja toteuta unelmasi.
 
 

torstai 20. maaliskuuta 2014

Kuntosali

Ihmiset käyvät kuntosaleilla hankkimassa voimaa. Jotkut käyvät toki salilla muistakin syistä, mutta keskitytään nyt näihin valaistuneisiin yksilöihin, jotka tietävät mitä haluavat elämässään ja tekevät oikeita asioita kyseiset tavoitteet saavuttaakseen. Kuntosalin hämäristä nurkista löytyy hyvin suuri valikoima laitteita ja painoja, joilla kuntoilua voi harrastaa. Vieläkin enemmän on olemassa eri liikkeitä, joilla tätä fyysisen itsemuokkauksen menetelmää voi harrastaa. Kuntosalilla ei kuitenkaan kilpailla kuka keksii mielikuvituksellisimman tavan harjoittaa tiettyä yksittäistä lihasta, jonka olemassaolosta suuri osa salikavereista ei ole edes tietoisia. Kannattaa sen sijaan keskittyä voimaharjoittelun kolmeen kokonaisvaltaisimpaan liikkeeseen, joilla saa treenattua koko kropan kerralla.

1. KYYKKY
Kaikki voimaharjoittelu alkaa kyykystä. Ihmisen erottaa eläimestä kyky nousta seisomaan kahdella jalalle ja vapauttaa kädet hyödyllisempään toimintaan kuin neliraajatasapainoilu. Vauvan ensimmäistä nousua takajaloilleen ihaillaan hämmästyksen ja kauhun tunnekuohussa. Vanhempana jalkavoimien pettäminen tietää usein kaatumista, sairaalapetiä ja ennenaikaista toimintakyvyn menetystä. Kyykkyyn meno ja sieltä ylös nouseminen onkin paras lääke tämän ehkäisemiseen. Kokonaisvaltaiseksi koko kropan liikkeeksi kyykky muuttuu, kun se suoritetaan oikein eli vapailla painoilla ja riittävän syvään, mutta tähän aiheeseen palataan varmaan vielä myöhemmin.

2. PENKKIPUNNERRUS
Jokaisen salikävijän ykkösmittari; paljonko sieltä penkin pohjalta saa punnerrettua suorille käsille. Rintalihakset, hauikset ja ojentajat yhteisvoimin taistelemassa tangon painoa vastaan. Jalkojen jännitys ja selän kaari tuomassa mukaan sen viimeisen puristuksen, jota maksimisuoritus vaatii. Olkapäät saavat myös oman osansa rasituksesta, kuten jokainen penkatessa kiertäjäkalvosimensa kipeyttänyt tietää. 

3. MAASTAVETO
Vahva selkä, parempi elämä. Selkävaivat ovat toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyteen. Tähän tilastoon harvemmin joutuvat osalliseksi ne, jotka vetävät maasta kaksi kertaa oman painonsa. Unohda lattialla suoritetut tuhannet vetkutustoistot ja hanki oikeasti vahva keskivartalo opettelemalla maastaveto. Rautaa tankoon, tekniikka kuntoon, runko suoraksi ja painot irti maasta. Mean Ol' Mr Gravity, kuten Mark Rippetoe sitä kutsuu, on voitettavissa. Se vaatii vain voimaa, harjoittelua ja päättäväisyyttä.


keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Lihavuus

Lihavuus on henkilökohtainen tragedia ja nyky-yhteiskunnan vitsaus. Usein ilmiön syynä ei kuitenkaan ole yksilön oma vika, vaan diagnosoimaton syömishäiriö. Syömishäiriön oireina voivat olla esimerkiksi joko liian usein toistuva tai liian pitkään jatkuva ravinnon nauttiminen, jotka johtavat liialliseen energiansaantiin. Tässä yleisimmät syömishäiriötä ruokkivat tekijät.
 
1. RASVAFOBIA
Ihmiskeho vaatii rasvaa toimiakseen ja rasvalla on tärkeä rooli myös elimistön kylläisyystilan tulkinnassa. Liian vähäinen rasvan saanti ruokailun yhteydessä ei saa elimistössä aikaan riittävän vahvaa kylläisyyssignaalia ja johtaa ylensyömiseen.Tämä nk. pekkapuska-syndrooma on seurausta vuosikymmenien propagandan aiheuttamasta kohtuuttomasta rasvan välttelemisestä. Onneksi tähän on olemassa myös toimivat lääkkeet, voi ja kerma. Niitä voit hankkia reseptivapaasti kaikista hyvinvarustelluista ruokakaupoista ja niitä kannattaa käyttää kaikessa ruoanlaitossa. Varo kuitenkin halpoja kopiotuotteita, kuten margariini ja kasvirasva, sillä niissä luonnolliset vaikuttavat aineet on usein korvattu teollisesti tuotetuille myrkyillä. Vaikutusta voi tehostaa valitsemalla puhtaita luonnollisia rasvoja sisältäviä ruoka-aineita kuten pähkinöitä, avokadoa, lohta, kananmunia ja grillikylkeä. Jos tarvitset apua oikeiden tuotteiden valinnassa, niin kysy apua vaikka mummoltasi. Hän varmaan vielä muistaa ajan, jolloin voin ja kerman käyttö oli yleisesti hyväksyttyä.
 
2. ADDIKTIO
Sokeri, joka tunnetaan kadulla mm. nimellä "valkoinen kuolema", on nykyään niin laajalle levinnyt, että se on saanut yhteiskunnassa ja kahvipöydissä jo lähes ihannoidun statuksen. Tämä oopiumin kanssa samoihin opioidireseptoreihin vaikuttava aine on kuitenkin vahvasti riippuvuutta aiheuttavaa. Monet käyttäjät vaativat päivittäisen sokeriannoksensa ja pitkäaikaisilla käyttäjillä vieroitusoireet voivat alkaa jo muutaman tunnin kuluttua käytön lopettamisesta. Ainoa toimiva ratkaisu tähän on 30 päivää kestävä sokerilakko. Lakon jälkeen voi kokeilla kohtuukäyttöä, mutta jos se osoittautuu mahdottomaksi noudattaa, niin silloin oikea ratkaisu on pysyvä sokerittomuus.
 
3. HEDONISMI
Sokeriaddiktion lievempi muoto tunnetaan ruokahedonismina, jossa henkilö vapaaehtoisesti päättää nauttia ruoka-aineita, joiden tietää olevan pahaksi omalle hyvinvoinnilleen ja aiheuttavan lihavuutta, kuten sokeri, vehnä ja suklaa. Tällaista toimintaa perustellaan usein sanonnoilla "kerrankos tässä eletään", "elämästä pitää nauttia" ja "olen ansainnut tämän". Todellisuudessa näillä teoilla kuitenkin pyritään vain hakemaan hetkellistä nautintoa ja peittämään omassa elämässä olevaa tyhjyyttä ja yleistä tyytymättömyyttä omaan itseensä. Ratkaisu tähän ongelmaan löytyy hankkimalla elämälleen tarkoitus. Tähän asiaan palataan myöhäisemmissä kirjoituksissa.

 

Blogi

Blogin tarkoitus on tiivistää elämän osa-alueiden monitahoisuus kolmeen sanaan, jotka kuvaavat kaiken olennaisen kyseisestä aiheesta.

1. AIHE
Aihevalinnoissa ei ole ennakkoon mitään rajoitusta. Kirjoittajalla on vankka tietämys ja mielipide kaikista aiheista, mikä mahdollistaa moninaisten käsitteiden analysoinnin. Kirjoituksen aiheita saa toki myös ehdottaakin.

2. SANAT
Vain kolme sanaa. Näihin otsikoiksi valittuihin sanoihin tulee tiivistymään kaikki olennainen blogikirjoitukseen valikoituneesta aiheesta. Kiireinen ihminen oppii riittävästi kyseisestä aiheesta lukemalla vain pelkät otsikot. Monella ei enempään tunnu usein aikaa olevankaan.

3. SANOMA
Sisälukutaitoisille ihmisille tekstiosio tulee vielä avaamaan jokaisen sanan taustat ja perustelut tarkemmin. Onko tässä sitten totuus, mielipide vai harhaoppia, sen saa jokainen lukija päätellä itse ja myös kertoa kommenttiosiossa.