sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kolesteroli

1. PROPAGANDA
Kolesteroli on tappava myrkky ja jos kokonaiskolesteroliarvo kertoo kuinka nopeasti se sinut tappaa. Yli viiden oleva lukema kertoo sinun olevan riskiryhmässä, mutta onneksi statiinilääkkeet pelastavat. Nuo miljardibisnekseksi kasvaneet ihmelääkkeet, joita ottamalla kokonaiskolesteroli saadaan laskemaan. On jopa ehdotettu, että statiineja tulisi antaa kaikille varttuneessa iässä riskiryhmästä riippumatta. Punainen liha, kananmunat ja tyydyttyneet rasvat ovat suurimmat syyt kolesterolin nousuun.

2. TOTUUS
Kolesteroli on välttämätöntä kudosten toiminnalle ja elämälle. Elimistö voi tuottaa kolesterolia itse tai saada sitä ravinnosta, mutta joka tapauksessa elimistö pyrkii tasaamaan kolesterolin autonomisesti sopivalle tasolle. Ravinnosta saatu kolesteroli ei siis vaikuta niin suoraan kolesteroliin kuin on väitetty, eikä ole syytä välttää yksittäisiä ravintoaineita pelkästään niiden kolesterolipitoisuuden vuoksi. Kolesterolia on itse asiassa kahta tyyppiä (HDL ja LDL) ja näiden suhde on tärkeämpi mittari kuin kokonaiskolesteroliarvo. Korkea HDL ja matala LDL on tavoiteltava tilanne. Kokonaiskolesterolin tavoiteltava arvo viisi ei kuitenkaan perustu ei kuitenkaan perustu mihinkään todelliseen, vaan on täysin keksitty arvo. Statiinilääkkeiden kolesterolia alentava vaikutus ei myöskään vaikuta kuolleisuuteen vaikka kolesteroliarvo aleneekin. Statiinlääkkeillä on myös vakavia sivuvaikutuksia, kuten väsymys, lihaskipu, maksa- ja munuaisvauriot sekä psyykkiset oireet, joita lääketeollisuus pyrkii voimakkaasti vähättelemään.

3. SUOSITUS
Selvitä tarkempi verenkuva, äläkä tyydy pelkkään kokonaiskolesterolimittaukseen. Testissä tulisi näkyä ainakin HDL-LDL -suhde ja triglyseridiarvo. Kokeile parantaa kolesteroliarvojasi luonnollisesti ennen statiinlääkityksen aloittamista. Lopeta tupakointi, syö puhdasta luonnollista ruokaa, vähennä stressiä, nuku hyvin ja liiku säännöllisesti. Selvitä asioita itse ja tutustu aiheeseen muutenkin kuin lääketeollisuuden maksamien tutkimusten ja esitteiden kautta. 

Disclaimer: En ole lääkäri, eikä minulla ole valkoista takkia. Minulle ei myöskään mikään lääkefirma maksa rahaa, eikä tarjoa ilmaisia seminaarimatkoja. En ota vastuuta mitä sinulle käy, jos kuuntelet lääkärisi tai minun ohjeita. Sinä otat ihan itse vastuun omasta elämästäsi ja päätöksistäsi. Mutta selvitä nyt kuitenkin vähän asioita, ennen kuin ne päätöksesi teet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi: