keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Tavoite

1. RAVINTO
Riittävästi ja monipuolisesti puhdasta luonnollista ravintoa eli kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, kananmunia ja luonnollisia rasvoja. Kielto- / välttämislistalta löytyy sokeri kaikissa paholaisen muodoissaan sekä teolliset tuotteet, kuten einekset ja snacksit. Pätkäpaastoa illasta lounasaikaan eli n. klo 19-11. Kunnollisia ruoka-annoksia lounaalla ja illallisella jatkuvan napostelun sijaan.

2. TREENI
Kuntosalilla olisi tarkoitus käydä kolmesti viikossa rautaa liikuttelemassa. Koripalloa vähintään kerran viikossa ja muuta urheilua mahdollisuuksien mukaan. Auto jääköön talliin pölyä keräämään ja polkupyörällä olisi tarkoitus hoitaa kaikki mahdolliset siirtymiset.

3. LEPO
Nukkuminen ensisijaisena haasteena iltatreenien, HBO:n ja jalkapallopelien paineessa. Samalla keskittymistä lihashuoltoon sekä stressin ja kiireen vähentämiseen.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Päiväkirja

1. MUUTOS
Tärkeimpiä teesejä on jo tullut kirjattua ja samojen aiheiden kierrättäminen on turhaa, joten blogi vaihtaa hetkeksi vähän päiväkirjamaisempaan muotoon.

2. TAVOITE
Oma kesäkuntoprojekti vaatii viimeisen rutistuksen ja päiväraporttien kirjaaminen voisi saada aikaa vastuullisuutta.

3. AIHEET
Kolmen aiheen ympärillä mennään eli ravinto, treeni ja lepo. Seuraavassa postauksessa sitten tarkemmin, mihin kussakin osa-alueessa keskitytään.



lauantai 12. huhtikuuta 2014

Evakko

1. VALLOITUS
Vihollisen sissipartio teki yllättävän maihinnousun perjantai-iltana. Valkoviinilasien ääreen kerääntyneen valloittajajoukon hämäräperäisistä puheista paljastui tämän olleen vain alkusoittoa Operaatio Naistenillalle.

2. MATKA
Vähemmistökansan edustajana tiesin ainoan vaihtoehtoni olevan pako. Lapset mukaan ja pyörän selkään. Mukaan otettiin vain kaikkein välttämättömin eli vaatteita ja matkasänky sekä puhelin tilanteesta raportointia varten.

3. TURVA
Uuvuttavan matkan jälkeen saavuimme mummolaan, josta löysimme majapaikan ja ruokaa. Onnellisesti turvassa, mutta toiveissa elää vielä kaukainen haave paluusta kotiin tilanteen rauhoituttua.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Pyörähuolto

1. PESU
Huuhtaise irtoliat pois, ettei hiekka ja muta pilaa kaunista maalipintaa tai tunkeudu koneistoon.

2. RASVAT
Öljyä kaikkiin kohtiin, missä metalli hankaa metallia vasten eli renkaan navat, polkimen akselit, ketjut ja rattaat.

3. RENKAAT
Renkaisiin ilmaa riittävästi, jotta pyörä rullaa pehmeästi. Oikeat renkaanpaineet parantavat myös ajo-ominaisuuksia ja lisäävät turvallisuutta.


keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Sauna

1. PUU
Oikea sauna lämpiää puulla. Tulenliekkien antama tunnelma ja tuoksu luovat aidon saunatunnelman.

2. LÄMPÖ
Löylyjen kuumuus ja vesihöyry rentouttavat lihakset ja mielen. Upea hetki rentoutua päivän aherruksen jälkeen.

3. OLUT
Lauteilla hikoilun aiheuttama nestehukka kannattaa korjata löylyn jälkeisellä saunajuomalla. Olut on tähän erinomainen valinta.

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Aurinko

1. AAMU
Auringonvalo heti aamusta saa elimistön hereille luonnollisella tavalla. Aamulenkki kävellen tai pyöräillen on tähän mainio tapa.

2. D-VITAMIINI
D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää hyvinvoinnille ja ehkäisee mahdollisesti jopa monia tauteja. Kesäaikaan d-vitamiinia ei kuitenkaan tarvitse ottaa purkista, sillä elimistö pystyy tuottamaan sitä itse, kunhan saa riittävästi auringonvaloa iholle. 

3. KOHTUUS
Ihon ruskettuminen on normaali adaptaatio auringon säteilylle. Iho ei kuitenkaan saa palaa, joten aloita auringonotto varovaisesti erityisesti keväällä. Kesän mittaan iho kestääkin jo enemmän, mutta kasvata auringonoton määrää maltillisesti. Aurinkorasvoilla voi ihon palamista ehkäistä, mutta parempi tapa on muistaa kohtuus myös auringonpalvonnassa.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

HBO

1. GAME OF THRONES
Nyt saa talvi taas tulla. Valtaisa hahmogalleria ja monimutkainen juonikyhäelmä, joka tuntuu kehittyvän kohti huikeaa välienselvitystä. Hieno sekoitus historiaa ja fantasiaa. Erikoismaininta pikkumies Peter Dinklagen loistaville puheenlahjoille.
 
2. VIKINGS
Oikeita historian viikinkihahmoja omine rituaaleineen ja elämänkatsomuksineen. Suosikkihahmo Gustaf Skarsgårdin näyttelemä mystinen ja riivattu Floki.
 
3. BATTLESTAR GALACTICA
Scifisarjojen klassikko. Hienoa henkilödraamaa ilman turhaa herkistelyä ja yllättävän syvällinen katsaus inhimillisyyden ytimeen sekä elämän tarkoitukseen. Amiraali Lee Adama, hieno suoraselkäinen mies, joka pitää kiinni periaatteistaan vaikeissakin tilanteissa.
 
 

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kolesteroli

1. PROPAGANDA
Kolesteroli on tappava myrkky ja jos kokonaiskolesteroliarvo kertoo kuinka nopeasti se sinut tappaa. Yli viiden oleva lukema kertoo sinun olevan riskiryhmässä, mutta onneksi statiinilääkkeet pelastavat. Nuo miljardibisnekseksi kasvaneet ihmelääkkeet, joita ottamalla kokonaiskolesteroli saadaan laskemaan. On jopa ehdotettu, että statiineja tulisi antaa kaikille varttuneessa iässä riskiryhmästä riippumatta. Punainen liha, kananmunat ja tyydyttyneet rasvat ovat suurimmat syyt kolesterolin nousuun.

2. TOTUUS
Kolesteroli on välttämätöntä kudosten toiminnalle ja elämälle. Elimistö voi tuottaa kolesterolia itse tai saada sitä ravinnosta, mutta joka tapauksessa elimistö pyrkii tasaamaan kolesterolin autonomisesti sopivalle tasolle. Ravinnosta saatu kolesteroli ei siis vaikuta niin suoraan kolesteroliin kuin on väitetty, eikä ole syytä välttää yksittäisiä ravintoaineita pelkästään niiden kolesterolipitoisuuden vuoksi. Kolesterolia on itse asiassa kahta tyyppiä (HDL ja LDL) ja näiden suhde on tärkeämpi mittari kuin kokonaiskolesteroliarvo. Korkea HDL ja matala LDL on tavoiteltava tilanne. Kokonaiskolesterolin tavoiteltava arvo viisi ei kuitenkaan perustu ei kuitenkaan perustu mihinkään todelliseen, vaan on täysin keksitty arvo. Statiinilääkkeiden kolesterolia alentava vaikutus ei myöskään vaikuta kuolleisuuteen vaikka kolesteroliarvo aleneekin. Statiinlääkkeillä on myös vakavia sivuvaikutuksia, kuten väsymys, lihaskipu, maksa- ja munuaisvauriot sekä psyykkiset oireet, joita lääketeollisuus pyrkii voimakkaasti vähättelemään.

3. SUOSITUS
Selvitä tarkempi verenkuva, äläkä tyydy pelkkään kokonaiskolesterolimittaukseen. Testissä tulisi näkyä ainakin HDL-LDL -suhde ja triglyseridiarvo. Kokeile parantaa kolesteroliarvojasi luonnollisesti ennen statiinlääkityksen aloittamista. Lopeta tupakointi, syö puhdasta luonnollista ruokaa, vähennä stressiä, nuku hyvin ja liiku säännöllisesti. Selvitä asioita itse ja tutustu aiheeseen muutenkin kuin lääketeollisuuden maksamien tutkimusten ja esitteiden kautta. 

Disclaimer: En ole lääkäri, eikä minulla ole valkoista takkia. Minulle ei myöskään mikään lääkefirma maksa rahaa, eikä tarjoa ilmaisia seminaarimatkoja. En ota vastuuta mitä sinulle käy, jos kuuntelet lääkärisi tai minun ohjeita. Sinä otat ihan itse vastuun omasta elämästäsi ja päätöksistäsi. Mutta selvitä nyt kuitenkin vähän asioita, ennen kuin ne päätöksesi teet.


lauantai 5. huhtikuuta 2014

Vapaus

1. AUTO
Henkilöauto oli kauan aikaa vapauden symboli. Vapaus liikkua oman tahdon mukaan minne haluaa. Tuosta vapaudesta on tullut monelle kuitenkin vankila. Osamaksut, verot, korjaukset, ruuhkat, työmatkat ja kiire tuovat nykyään enemmän stressiä kuin vapauden tunnetta. Moni nuori kaupunkilainen valitseekin nykyään mieluummin autottoman elämän ja liikkuu pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

2. ÄLYPUHELIN
Mahdollisuus olla aina tavoitettavissa ja päästä käsiksi kaikkeen maailman tietoon missä vain ja milloin vain. Vapaana kaikista ajan ja paikan kahleista. Nykyajan statussymboli onkin älypuhelin. Vapautta se ei kuitenkaan tuo, vaan orjuuden. Puhelin tarttuu käteen jokaisen piippauksen seurauksena; sähköposti, viesti, päivitys, tykkäys, hälytys, akku loppu. Ja usein myös ilman piippausta pelosta, ettei vaan jotain tule missattua.  Jopa satoja kertoja päivän aikana.  

3. RAUHA
Ihmisen keskittymiskyky on kuitenkin rajallinen. Jatkuvat ärsykkeet vievät huomion kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Saati sitten, että olisi aikaa omien tuntemusten harkitsemiseen tai mietiskelyyn. Vapaus tarkoittaa rauhaa tehdä sitä mitä oikeasti haluaa. Vaistonvarainen ärsykkeisiin reagointi ei siihen anna mahdollisuutta. Pysähdy ja sulje ulos ulkoiset ärsykkeet. Lähde ulos kävelylle ja jätä puhelin kotiin. Meditoi. Anna itsellesi oikeasti hetki omaa aikaa.  


perjantai 4. huhtikuuta 2014

Huijausateria

Yltiöterveellisen elämäntavan vastapainoksi tarvitaan välillä mässäilyä. Tässä parhaat vaihtoehdot.

1. NACHOPIZZA
Levitellään pussillinen maissilastuja uunipellille. Päälle vapaavalintaiset "pizzatäytteet" oman maun mukaan. Jauheliha, kasvikset, herkkusienet, sipuli, valkosipuli jne. Purkillinen salsaa ensin täytteiden päälle ja sitten purkillinen juustodippiä kuorrutukseksi (Old El Paso Cheese & Red Pepper Dip). Uuniin parisataa astetta sen aikaa, että saa vähän väriä pintaan (n. 15 min). Oikeaoppinen syöntitapa käsin lastuilla lapioimalla.

2. MUTAKAKKU
200g tummaa suklaata, 200g voita, viisi kananmunaa. Sulatus, munat sekaan, vatkaus, vuokaan, 10 minuuttia 200 asteessa ja valmis. Tarkempi hifistelyversio löytyy tuolta:
http://monkeyfood.net/2011/01/27/monkey-luck-paleo-mudcake/

3. AIVANSAMA
Jos kyseessä on oikeasti harvinainen herkuttelu ja ruokavalio on muuten kunnossa, niin aivan totaalisen sama, mitä sitä tulee vedettyä kerran kuussa tai viikossa. Syö mitä ikinä mieli tekee yhden aterian verran. Lyhyt paasto mässäilyn jälkeen ja paluu takaisin ruotuun hyvällä omatunnolla.


torstai 3. huhtikuuta 2014

Aika

1. MENNEISYYS
Jo menneet tapahtumat ovat jo historiaa ja muistoja ihmisten mielissä. Säilytä kauniit muistot, opi virheistä ja unohda turhuudet. Älä jää muistojen vangiksi, äläkä anna niiden hallita elämääsi. Päästä irti ja kohtaa tuleva ilman aikaisemmista tapahtumista kumpuavia ennakkoluuloja tai pelkoja.
 
2. TULEVAISUUS
Suunnitelmia tulevaisuuden varalle tulee olla. Älä kuitenkaan jää odottamaan jotain epämääräistä tulevaisuuden hetkeä, jolloin kaikki on paremmin ja pääset tekemään mitä haluat. Sitä odottaessa menee monta hienoa hetkeä ohi. 
 
3. NYKYHETKI
Kaikki on tässä ja nyt. Keskity siihen. Pysähdy ja seuraa ympäristöäsi. Jos olet jonkun seurassa, katso häntä silmiin, kysy ja kuuntele. Anna tälle hetkelle täysi keskittymisesi. 

 

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Alastomuus

1. LUONTO
Alastomana tähän maailmaan on synnytty. Vailla rihman kiertämää ja siveellisyyden tunnetta. Täydelliseksi kehittyneinä miljoonien vuosien luonnollisen valinnan kautta. Vain terveimmät, vahvimmat ja kauneimmat ovat tänne asti selvinneet ja valikoituneet.

2. HÄPEÄ
Yhteiskunta tuomitsee vapaan ihopinnan. Erityisesti, jos sen esittelijä ei täytä alati vaihtuvan kauneuskuvan täydellisyyttä. Arvostelulla, epäedullisilla vertailuilla ja saavuttamattomilla ihanteilla luodaan riittämättömyyden tunne ja häpeän ilmapiiri. Näitä tunteita vaatteilla pyritään peittämään ja viemään huomio pois ihmisestä niiden sisällä.

3. VAPAUS
Lapsi karkaa vaipan pukijalta riehakkaaseen voitonjuoksuun ympäri pihamaan. Moni nuori on kokenut viuhahduksen tuoman tunneryöpyn. Ihminen muuttuu luonnollisesti elämänkaaren aikana ja samalla kertyy myös häpeäkuorma jokaisesta itsetyytymättömyyden tunteen hetkestä. Kohtaa itsesi peilin edessä ja hyväksy oma kehosi. Tämän jälkeen olet valmis kohtaamaan muut vahvan itsetunnon kanssa ja toivottavasti keskittymään johonkin muuhunkin kuin pelkkään ulkokuoreen.


tiistai 1. huhtikuuta 2014

Lihaskasvu

1. RASITUS
Lihas reagoi rasitukseen ja voimaharjoittelu raskailla painoilla on paras tapa saada rasitusta aikaan. Kroppa sopeutuu kuormitukseen lisäämällä lihasta. Kehityksen jatkuminen vaatii voimaharjoittelussa kasvavaa kuormaa eli suurempia painoja tai toistomääriä.
 
2. RAVINTO
Syö riittävästi, jotta elimistöllä on tarpeeksi energiaa ja rakennusaineita lihasten kasvattamiseen. Huolehdi riittävästä proteiinin saannista ja monipuolisesta ruokavaliosta. Pyri syömään treenipäivänä enemmän ja lepopäivinä kevyemmin.

3. LEPO
Lihas kasvaa levossa. Lihaksen rasitus antaa signaalin, ravinto mahdollistaa sen, mutta vasta levon aikana elimistö pystyy korjaamaan voimaharjoittelun aiheuttamia mikrovaurioita ja kasvattamaan uutta lihasta. Eli unta palloon ja paljon.